Sök
Anton Karlsson
SHL

”De kunde gett mig några extra veckor att hitta ett nytt lag”

Han gick besviket ut och berättade om uppbrottet från Leksand, och menade att de kunde kommunicerat tydligare att han inte skulle fått vara kvar. Nu tar publikfavoriten Anton Karlsson nya tag i Österrike – där han hoppas få visa mer av sig själv.
– Det förväntas att jag bara ska brunka och vara vara grisig men jag har haft fina kvalitéer förut. Jag hoppas kunna plocka fram dem nu, säger han till hockeysverige.se.

Efter ett besviket avsked från Leksand bestämde sig Anton Karlsson för att det fick vara nog med svensk hockey för den här gången. Efter närmare 200 matcher i HockeyAllsvenskan och 40 SHL-framträdanden tar han sitt pick och pack och sin familj till Österrike.

I höst väntar spel för Villacher SV i den österrikiska högstaligan.
– Jag vet absolut ingenting om varken ligan eller laget, skrattar Anton Karlsson och fortsätter:
– Men det är lite det som är grejen också. Jag får komma till ett ställe där ingen vet vem man är, jag får för första gången åka ut och börja snacka engelska så vi får la se hur det går. Men jag är bara förväntansfull över vad som komma skall. Det blir kul att få komma ut och träffa andra folk och se en annan hockeyvärld, berättar publikfavoriten för hockeysverige.se.

”OTROLIGT VIKTIGA VECKOR EFTER EN SÄSONG”

Karlsson själv trodde på en förlängning hos Leksand och gick tidigare ut och förklarade sin besvikelse mot det han ansåg vara en bristande kommunikation från klubbens håll. Nu utvecklar han kritiken.
– Det är ingenting mot klubben egentligen. Men för oss spelare som lever i den här branschen så är det otroligt viktiga veckor som följer efter en säsong. Vi ska ut och hitta ett nytt lag och kan behöva den där extra tiden. Då tycker jag att…vadfan, de kunde gett mig några extra veckor att hitta ett nytt lag. Då kanske det hade funnits ännu fler alternativ, även om det fanns en del nu med. Det var egentligen det jag reagerade på. Men nu har jag släppt det och jag har nya äventyr framför mig.

Anton Karlsson med ett av sina barn. Foto: Bildbyrån

22-åringen blev pappa redan som 19-åring och nyligen blev han pappa till ett andra barn. Det faktumet var förstås också något han hade i åtanke när han skulle fatta sitt val om ny klubb.
– Det är en helt annan grej när man kan dra iväg på egen hand liksom, så det var klart jag kikade med familjen. Av de alternativ jag hade kändes det här roligast. Barnen är så pass små också så det är inget som påverkar dem. Det kändes lika bra att testa på att spela utomlands nu.

HYLLAR ROGER MELIN

Foto: Bildbyrån

I sensommar går flyttlasset till Österrike och då hoppas den rutinerade 22-åringen på att få börja om på ny kula. Ett tomt blad, om ni så vill. Han hoppas få en annan roll än den han blivit fast i under åren i Sverige.
– Det var mycket fram och tillbaka från agenterna och vi pratade om SHL också men…Det är många i Sverige som ser mig som en viss spelare. Det har hängt med från JVM-tiden egentligen. Det förväntas att jag bara ska brunka och vara grisig men jag har haft fina kvalitéer förut. Jag hoppas kunna plocka fram dem nu, och att jag får spela en mer offensiv hockey och ha mer puck. Jag hoppas få spela i en första eller andrakedja och att jag ska kunna ta den chansen.

Det blev 21 poäng i HockeyAllsvenskan under säsongen som nyss avslutades och sedan Roger Melin tog över Leksand var Karlsson en av lagets verkliga nyckelspelare under Leksands metamorfos.

Känner du att du fastnat i ett fack i Sverige?
– När Roger (Melin) kom in i Leksand så fick jag spela så som jag ville spela. Då fick jag chansen i powerplay, fick lira med (Thomas) Valkvae Olsen och (David) Rundqvist och jag spelade knappt i boxplay. Jag känner att jag spelade bra från när han kom in och han stärkte mig verkligen. Då kom jag tillbaka till det spel som jag hade som yngre. Men det är många tränare i Sverige som bara ser mig som en defensiv forward som bara ska spela boxplay, och sådana saker.

‘HÄRJAT RUNT’ I HOCKEYALLSVENSKAN

Anton Karlsson har inte ens fyllt 23 men ses ändå som en rutinerad pjäs inom svensk hockey. Just strävan efter att få se något nytt spelade också in i valet att flytta till Österrike.
– Det känns jäkligt roligt både för mig och familjen. Vi får komma ut på ett äventyr och se oss omkring lite. Jag har ändå varit i HockeyAllsvenskan i några år så det var dags för något nytt. Jag kände mig ganska klar med allsvenskan nu, även om det såklart kan vara ett alternativ sen.

Tröttnade du på att spela där?
– Alltså…det är en rolig serie. Men jag kom dit som väldigt ung. Jag har varit utlånad en jäkla massa. Jag har varit i Bofors, jag har varit i Mora…vart fan har jag varit mer? Oskarshamn, förstås! Jag har härjat runt lite. Jag kände att…nej, nu när det blev så här så får allsvenskan vara för den här gången. Det var dags att testa något annat nu.

Nästa kapitel i Anton Karlssons hockeykarriär kommer skrivas i Österrike men sen är det helt okänt vad som väntar för Lerums BK-produkten.
– Vi får se vart hockeyn tar mig. Jag har egentligen inte tänkt alls på vad jag vill göra om fem år utan jag tar det här året nu. Det kan ju bli både flipp och flopp men jag ska göra mitt bästa. Sen får vi se om jag söker mig vidare eller kanske stannar kvar till och med. Gör jag ett bra år så kan det ju dyka upp andra förslag också, så vi får la se vad framtiden har att erbjuda, säger den tidigare Leksandsspelaren.
– Just nu ska det bara bli jävligt kul att få åka iväg och spela hockeyn jag vill spela.

 

Den här artikeln handlar om: