Sök
Loui Eriksson.
Bildbyrån
NHL

”Bilden som målats upp av Loui känns väldigt onyanserad”

Loui Eriksson har varit rubrikernas man sedan hans uttalande till hockeysverige.se om sin situation i Vancouver i samband med vårens VM-turnering. Nu menar spelarens agent Peter Werner att uppståndelsen varit oproportionerlig.
– Bilden som målats upp av Loui känns väldigt onyanserad, säger Werner till hockeysverige.se.

Ni kanske kan historien vid det här laget. I samband med vårens VM-turnering i Slovakien uttalade sig Vancouver Canucks svenske forward Loui Eriksson för hockeysverige.se om sin situation i det kanadensiska västkustlaget.

Den 34-årige göteborgaren har haft det motigt i Canucks och noterades endast för 29 poäng på 81 matcher den gångna säsongen.
– Senaste två säsongerna har jag spelat mindre och i en defensiv roll. Jag kan inte heller göra samma poäng som innan om jag inte spelar så mycket i rollerna jag hade innan. På så vis går det inte riktigt att jämföra, men jag får göra mitt bästa och kämpa på.
– Jag blev bänkad en match i slutet av säsongen. Jag och tränaren går inte ihop riktigt hundra och det är svårt när jag inte får samma förtroende som jag fått av alla andra coacherna jag haft under min karriär. Självklart är det tufft på den fronten, sade Eriksson då.

”I MIN VÄRLD ÄR HAN VÄRLDENS ABSOLUT FINASTE KILLE”

Erikssons uttalande snappades upp av nordamerikanska medier och efter det var en mediecirkus ett faktum. I helgen uttalade sig Vancouvers tränare Travis Green om situationen som uppstått.
– Jag vet att han förmodligen vill spela bättre än han har gjort. Men jag har fortfarande ett jobb att göra. Och mitt jobb är att sätta det bästa laget på isen och spela killar jag tycker är lämpliga, och inte bara baserat på löner, sade Green till Sportsnet.

Nu menar Erikssons agent Peter Werner att hela situationen kring Eriksson, Green och Canucks blåsts upp alldeles för stort i media.
– Det känns som att en väldigt, väldigt liten historia har fått konstiga proportioner i min värld. Från min sida känns allt lite konstigt. Jag har känt Loui sen han var 14 år gammal och i min värld är han världens absolut finaste kille. Han har snart spelat 1 000 matcher i NHL och detta tack vare att han är så professionell. Han jobbar hårt, tränar hårt och han älskar hockey, framförallt. Att det nu uppstått en situation där det blir så otroligt många artiklar om den här situationen är utom proportioner, säger Werner och fortsätter:
– Det som egentligen har hänt är att Vancouver sajnade Loui för några år sedan med förhoppningar, som så klart delades av Loui, att det här skulle bli väldigt, väldigt bra. Det var det alla trodde och alla gick in med förhoppningar om. 

ishockey-nhl-vancouver-canucks-toronto-maple-leafs-1562179382.jpegTiden i Vancouver har inte blivit vad Eriksson hoppats på.Anne-Marie Sorvin-USA TODAY Sports

”BARA ETT KALLT KONSTATERANDE"

Erikssons agent ser inga konstigheter med situationen som uppstått, utan menar att det är en normal situation som ofta uppstår inom hockeyn.
– Det är en väldigt normal, om än olycklig, situation. Båda parterna gick in i det här med förhoppningar om något bättre, det är det ingen tvekan om. Loui önskar att han hade kunnat hjälpa laget mer och det är något som Vancouver önskar också, men i grund och botten är det hela situationen. Vad finns det mer att prata om, egentligen?

Karusellen drog väl igång ordentligt när medierna i Nordamerika snappade upp citatet?
– Det är det som är så galet. Loui menade på inget sätt att stöta sig med någon och få igång någon karusell. Jag kan bara lugnt konstatera att det Loui försökte säga var att vi gick in i det här med en förhoppning om att det skulle bli sex fantastiska år med Vancouver. Sen konstaterade Loui, liksom hela hockeyvärlden har konstaterat, att Travis inte har värderat hans hockey på liknande sätt som den blivit värderad tidigare. Men det är ju helt och hållet utan någon dömande ton. Det är bara ett kallt konstaterande. 

INVESTERADE STORT I HONOM  

Werner gör samtidigt, precis som Eriksson själv, ingen hemlighet av att de senaste säsongerna varit frustrerande för forwarden.
– De investerade ändå 36 miljoner dollar i honom, med alla sociala avgifter och andra avgifter är det nästan en halv miljard kronor. Så det är klart att alla gick in i det här med väldigt positiv energi och glädje över att det här ska bli riktigt bra. Vad som sedan hänt är att precis lika logiskt som allt annat. Det är en subjektiv bedömning av Travis (Green), där han känner att Loui inte spelat på en nivå som han uppskattar.

Werner har arbetat med Eriksson länge och känner inte alls igen den bild som målats upp av honom i diverse medier under våren och sommaren.
– Jag känner inte på något sätt igen Loui på det sätt som det rapporterats om honom och på vilket sätt det pratas om honom. Det tycker jag är olyckligt. Det är en fyrabarnsfar som är en helt underbar person. Inte en enda spelare kan hålla så hög nivå som han gjort om man inte är extremt professionell. Den nyansen tycker jag missats lite i den diskussion som pågår om honom i media. 

181218jm006-1565001238.jpgPeter Werner tycker att bilden av Loui Eriksson blivit onyanserad.Joel Marklund/Bildbyrån

”BLAND DE MEST PROFESSIONELLA ATLETERNA SOM JAG NÅGONSIN FÅTT CHANSEN ATT TRÄFFA”

Werner betonar att Eriksson aldrig gnällt till honom angående situationen i Canucks, utan skött allt på exemplariskt vis.
– Loui har aldrig gnällt om någonting under alla år som jag känt honom. Det gjorde han inte nu heller, det var inget gnäll i hans uttalande utan det var snarare ett konstaterande. Travis ser det på ett sätt och att han tycker att det är frustrerande att han inte kan hjälpa laget så mycket som han skulle vilja. Den sidan har inte riktigt kommit fram någonstans, tycker jag. Det jag känner missas är också vilken underbar person och professionell kille Loui är. Man spelar inte närmare 1 000 matcher i NHL om man inte är professionell och förbereder sig för att vara lite bättre varje dag. 

– Det jag verkligen vill betona är att han aldrig någonsin klagat till mig. Han är ingen klagande person. Han har bara kallt konstaterat att han skulle vilja hjälpa sitt lag att bli bättre. Det har inte gått som vi önskat och det är inte heller något vi hymlar om. I och med att det gått som det gått så är det klart att det finns en frustration hos honom, som han är öppen och ärlig med. Han vill hjälpa laget att bli bättre. Men har aldrig gnällt. Aldrig. Han är bland de mest professionella atleterna som jag någonsin fått chansen att träffa.

Werner är samtidigt tydlig med att han respekterar och accepterar Greens och de övriga coacherna i Canucks synsätt kring Eriksson.
– Jag respekterar att coacherna ser på det som de gör, de sköter bara sitt jobb. Jag vet att deras uppgift är att ställa det bästa laget på isen. Det vill jag vara tydlig med att säga. Han (Loui) har spelat mindre i Vancouver, så är det bara. Och detta beror på Travis subjektiva bedömning, vilket är hans jobb att göra. Han måste sätta det bästa laget på isen och det vet både jag och Loui om. Det är bara det att bilden som målats upp av Loui känns väldigt onyanserad, tycker jag.

Du kanske även vill läsa: "Mitt jobb är att sätta det bästa laget på isen" VM-forwarden om tuffa tiden i Vancouver: ”Jag och tränaren går inte riktigt hundra ihop” Farmarlaget nästa för VM-svensken? "Ingen vill ha honom" Den här artikeln handlar om: