Färjestad och Rögle slutade i olika ändar av försäsongstabellen och SHL:s grundserie den gångna säsongen.
Bildbyrån
SHL
KÅGSTRÖM: Vad kan man dra för slutsatser av försäsongen?
ANNONS
Försäsong är försäsong är försäsong… Skrönan brukar säga att man inte kan utläsa speciellt mycket från försäsongens matcher, men vad kan man egentligen utläsa från de grundserieförberedande matcherna? Jag tog en närmare titt på förra säsongens försäsongstabell för att försöka utröna några slags tendenser.

Sedan någon vecka tillbaka är försäsongsmatchandet i full rullning för de 14 SHL-lagen. Lagen har blandat förluster mot Hockeyettan-lag med vinster mot storklubbar i vårt östra grannland.

Högt och lågt – precis som det brukar vara under försäsongen.

Jag gjorde en intervju med Skellefteås forward Jonatan Berggren häromdagen, som förra veckan gjorde sin första match i Skellefteåtröjan sedan den stressfraktur han ådrog sig i ryggen och tvingade honom att avsluta fjolårssäsongen redan i november. Matchen mot Modo var Skellefteås första träningsmatch för säsongen, och han sade något i stil med att försäsong är försäsong och att man inte kan dra några större slutsatser av försäsongens matcher.

Det kan förvisso vara sant, men det han sade väckte en tanke i mig. 

Vad KAN man egentligen dra för slutsatser av försäsongen? Jag valde därför att analysera försäsongstabellen från förra årets försäsong för att kunna se om det finns något som helst samband mellan insatser på försäsongen och resultat i grundserien och slutspel.

FÖRSÄSONGSTABELLEN 2018:

(plats i försäsongstabellen, lag, spelade matcher, poängsnitt, (placering i SHL-tabellen), skillnad i placeringar)

1. Rögle, 7, 2.29 (9) -8
2. Skellefteå, 7, 2.29 (5) -3
3. Djurgården, 8, 2.25 (4) -1
4. HV71, 7, 2.14 (8) -4
5. Malmö, 6, 2.00 (6) -1
6. Timrå, 10, 1.90 (14) -8
7. Örebro, 7, 1.86 (10) -3
8. Linköping, 7, 1.86 (12) -4
9. Färjestad, 7, 1.86 (1) +8
10. Luleå, 7, 1.71 (2) +8
11. Frölunda, 8, 1.63 (3) +8
12. Brynäs, 6, 1.50 (11) +1
13. Växjö, 8, 1.38 (7) +6
14. Mora, 7, 0.43 (13) +1

Så, vad kan man egentligen utläsa från den här tabellen?

Det är förstås vanskligt att dra några större slutsatser av en försäsongstabell. Dels är sex, sju matcher ett alldeles för liten sample size för att urskilja några tydliga tendenser, dels tar inte tabellen hänsyn till nivån på motstånden som lagen ställs mot. Lagen luftar också betydligt friskare under dessa matcher, där mer eller mindre samtliga spelare får chansen i special teams, juniorer får visa vad det går för och spelarna är mer eller mindre ringrostiga.

Med allt detta i beaktning – jag gör ett försök ändå.

TOPPTRION – ALLA PÅ NEDRE HALVAN

Rögle hade tillsammans med Skellefteå den bästa försäsongen sett till poängsnitt, där Ängelholmslagets målskillnad gav de fördel över västerbottningarna. Om minnet inte sviker mig var Rögle även rätt så uppsnackade inför den gångna säsongen, men hade svårt att få spelet att lossna ordentligt och fick nöja sig med en niondeplats när SHL:s grundserie sedan skulle summeras.

Av de fyra lagen som slutade topp fyra i försäsongstabellen var det bara Djurgården som bibehöll en plats i toppen av tabellen när grundserien var färdigspelad. Bara tre av lagen som slutade på övre halvan i försäsongstabellen kunde sedan även ta en plats på den övre halvan i den riktiga grundserien. 

Noterbart är också att förra säsongens topptrio Färjestad, Luleå och Frölunda alla slutade på den nedre halvan av försäsongstabellen för att sedan bli maktfaktorer i grundserien. Alla dessa tre lag "plussade" också åtta placeringar från försäsongstabellen till SHL-tabellen. Något annat som är noterbart är att inget lag slutade på samma placering i försäsongstabellen som i grundserien.

190418fk043-1566400318.jpgTrots en trög försäsong kunde Färjestad vinna SHL:s grundserie ifjol.Fredrik Karlsson/Bildbyrån

JONATAN KANSKE HAR RÄTT…

Tittar man till botten av försäsongstabellen går det att se att Mora hade en hemsk, hemsk försäsong. Laget tog bara tre poäng totalt och lyckades inte vinna någon av sina sju träningsmatcher på ordinarie matchtid. Dalaklubben slutade senare på negativ kvalplats i grundserien innan man som bekant trillade ur SHL efter kvalförlust mot ärkerivalen Leksand. Så kanske ska varningsklockorna börja ringa, i alla fall en aning, om man har en så pass dålig försäsong?

Faktum är att åtminstone ett lag som slutat bland de fyra sämsta lagen i försäsongstabellen de senaste tre säsongerna har åkt ur SHL (Leksand 2016, Karlskrona 2017, Mora 2018). Samtidigt har inget av lagen som vunnit försäsongstabellen de senaste tre säsongerna heller vunnit SHL:s grundserie eller vunnit SM-guld.

Så, vad kan man dra för slutsatser från detta? Från fjolårets försäsongstabell kan man i alla fall konstatera att ”vinna” försäsongen inte på något vis garanterar någon framgång i grundserien samtidigt som man mycket väl kan ha en framgångsrik säsong även om försäsongen går lite trögt (fråga bara Frölunda). I mångt och mycket tror jag dock att Jonatan Berggren har rätt trots allt – det går inte dra några större slutsatser av försäsongens prestationer. 

Men försäsongens matcher i all ära – allt detta är i ärlighetens namn bara en lång transportsträcka innan det roliga drar igång den 14 september. 

Bara 24 dagar kvar nu...

/@rasmuskagstrom

Du kanske även vill läsa:
Så förbereder sig lagen inför SHL-säsongen – alla tränings- och CHL-matcher
Så förbereder sig lagen inför SHL-säsongen – alla tränings- och CHL-matcher
Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games
tisdag 07 maj
01:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
fredag 10 maj
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM
lördag 11 maj
12:20 Frankrike - Kazakstan VM
12:20 Storbritannien - Kanada VM
16:20 Polen - Lettland VM
16:20 Österrike - Danmark VM
20:20 USA - Tyskland VM
20:20 Norge - Tjeckien VM