• Publicerat 28 augusti, 2016
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
LER OCH LÅNGHALM. Hampus Lindholm och Rickard Rakell har varit oskiljaktiga i NHL – och nu även i World Cup.Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

Under två säsonger har de delat boende, framgång och motgång i Anaheim. Det blev därför en hel del garv när ”ankbröderna” Rickard Rakell och Hampus Lindholm, med mindre än en veckas mellanrum, ramlade in i den svenska World Cup-truppen som ersättare för Alexander Steen och Niklas Kronwall.
– Frederik Andersen messade och undrade om vi kommer i paketpris, säger Hampus Lindholm till hockeysverige.se.

– Vi brukar skämta och säga att träffas mer än ett gift par.
Hampus Lindholm skrattar.
Under två års tid har han och lagkamraten Rickard Rakell delat boende i Orange County, Kalifornien, och dessutom tillbringat merparten av sin vakna tid tillsammans – både på jobbet och i hemmet. Hade det handlat om ett gift par hade det kanske inte känts helt hälsosamt att umgås i den utsträckningen, men de båda Anaheim Ducks-spelarnas likartade personligheter har gjort att irritationsmomenten blivit få.
– Vi är rätt lika, två avslappnade killar som kan laga mat och tar undan efter oss. Jag kanske är den som styr och ställer mest med smågrejer, men han har inget emot det. Vi klickar bra på alla plan, säger Lindholm.

Det där med att ”ta undan efter sig” är en sanning med modifikation. I alla fall om man lyssnar på Rakell.
– Jag ska kanske inte säga att vi är slarviga, men det kan ta ett tag innan det blir uppstädat eller upptorkat. Om vi säger att det är tävling måste jag ändå säga att jag nog är lite mer skötsam än vad han, påstår Rakell och förklarar den något subtila skillnaden.
– Om vi båda har grejer som ligger och skräpar på golvet har jag bättre koll på läget, vad som ligger var. Men går man in på våra rum ser det nog ganska lika ut. Vi har nog lika stökigt båda två.

Vi ska återkomma till vem som gör vad i hushållet och den eviga debatten om vem som gör det ”bäst”. Men det här är i första hand en hockeysajt och det är där utgångspunkten ligger. Härom veckan kom ju beskedet att Rickard Rakell, 23, kliver in och tar skadade Alexander Steens plats i det svenska World Cup-laget. Hampus Lindholm förstår hur förbundskapten Rikard Grönborg resonerade när han valde just Rakell som ersättare till Steen.
– Jag tycker att han och Steen är lika. ”Racke” är inte blyg för att spela tufft. Han har lite ”Getzlaf-känsla” på det viset och är en tvåvägsspelare precis som Steen. Det är svårt att ta pucken ifrån honom för att han är så bra på att skydda den. Får han en knuff använder han bara kraften från den till att glida undan, säger kompisen.

OMNÄMNS SOM EN AV LIGANS BÄSTA BACKAR: ”JÄTTEVIKTIG I ANAHEIM”

Mindre än en vecka efter att Rakell bjudits in till turneringen var det Lindholms tur att få det förlösande samtalet från Grönborg. Niklas Kronwalls knäproblem tvingade honom att kasta in handduken och den 22-årige backen kallades in som ersättare.

Hampus Lindholm har kanske inte fått några stora rubriker under sina tre första NHL-säsonger, men bland statistikfolket som tittar på underliggande siffror som kretsar kring puckinnehav och målchanser omnämns han som en av ligans bästa backar.
– De senaste två åren har han varit jätteviktig i Anaheim och det kommer han att fortsätta vara många år framöver, menar Rakell.
– Han är så bra defensivt och jättetråkig att möta för att det är så svårt att slå honom. Han är följsam, smidig och ger dig sällan några möjligheter att komma runt honom. Det är skönt att ha honom i samma lag som sig själv.

Att de båda lagkamraterna kallades in till World Cup med så kort mellanrum skapade en hel del skratt i bekantskapskretsen.
Frederik Andersen messade och undrade om vi kom i paketpris. Det blev lite lustigt faktiskt, konstaterar Hampus Lindholm med ett skratt.
– Det är kul att vi får fortsätta göra den här resan tillsammans och uppleva det här ihop, säger Rakell.


Foto: Getty Images/Harry How

”JA, DET ÄR JU I ALLA FALL EN JÄKLA MASSA VITLÖK I DEN…”

Tillbaka till huset i Corona del Mar alldeles i närheten av Newport Beach. Trots närheten till Stilla Havet och några av traktens bästa stränder har vännernas fritid i Kalifornien inte präglats speciellt mycket av sol och bad. Avslappningen har i stället skett genom att följa den blodiga utvecklingen i tv-serien Game of Thrones. Sportnördar och tävlingsmänniskor som de är har ”ankbröderna” också lagt en hel del tid på bollsporter.
– Pingis, golf, basket, biljard… Det blir mycket sådant, säger Rickard Rakell som har bollsport i blodet via sin farfar som tog ett VM-brons i pingisdubbel en gång i tiden och en pappa som är tennistränare.
– Men ”Hampe” är inte så dålig han heller. Det kan bli riktigt bra bollar när vi lirar pingis.

Matlagningen då? Hampus Lindholm vittnade ovan om att båda två har lite skills i köket, men utnämner sig själv till köksmästare.
– Det där är ju en dispyt som fortfarande pågår, men jag får hylla mig själv lite här. Jag har lite fler recept i bakfickan än ”Racke”. Spagetti à la Lindholm brukar vara en succé. Där är det mycket hemliga ingredienser som jag inte viil avslöja, säger han stolt.

Rakell skakar oförstående på huvudet.
– Spagetti à la Lindholm? Menar han köttfärssåsen? Ja, det är ju i alla fall en jäkla massa vitlök i den…, skrockar han och beskriver sin egen paradrätt.
– Det rullades en hel del köttbullar ett tag, flera gånger i veckan till och med. Vi hittade faktiskt lingonsylt på en affär intill där vi bodde, så vi körde det med potatis och brunsås flera gånger i veckan.
– Jag använde Max Fribergs gamla recept med lite ketchup och dijonsenap som satte extra touch på det.

NY GLUTENFRI DIET: ”KÄNNER MIG MYCKET PIGGARE”

Rickard Rakell medger att Lindholm kanske haft ett litet övertag på honom när det gäller variation i köket, men avslöjar att kompisen får se upp nästa säsong.
– Jag har blivit ganska matintresserad under sommaren, så det kommer att bli ändring där nu, meddelar han.
– Nästa säsong kommer det att bli mycket glutenfritt. Jag har tagit tag i det för att äta bättre och nyttigare, så jag försöker skippa gluten och laktos. Jag känner mig mycket piggare nu när jag har kört den dieten i sommar. Förut ville jag bara hem och sova efter träningarna, men nu har jag knappt tagit några naps på hela sommaren.

Vad kommer du att bjuda på då?
– Jag kommer nog att använda grillen lite mer nästa säsong. Sedan blir det lite mer variation. Det blev lite mycket av samma sak förra säsongen.

Nästa säsong kommer ”ankbröderna” antagligen inte att bo under samma tak längre. Rickard Rakell får sällskap av sin flickvän i USA och kommer att flytta ihop med henne. Han tror emellertid inte att det kommer att bli så stor skillnad för det.
– Förhoppningsvis kan vi bo grannar eller i alla fall bo nära varandra. Det är skönt att kunna åka tillsammans till matcher och träningar och att kunna käka tillsammans. Vi kommer nog att umgås en hel del ändå.

LÄS ÄVEN:

BODIN: Det här gör Tre Kronor till ett ännu bättre lag

Ett genombrott som ledde till World Cup: ”Kände att de inte var något som var omöjligt”

Laddar för World Cup – med Frölunda: ”Får ta med mig en inhalator”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *