Sök
BLICKAR VÄSTERUT. Nästa säsong spelar Fabian Zetterlund i Nordamerika.
SHL

Efter skadehelvetet – nu väntar djävulsk utmaning för JVM-forwarden

Skador förstörde större delar av säsongen. Men allt fick ett lyckligt slut för Fabian Zetterlund, som tidigare i veckan skrev på sitt första NHL-kontrakt med New Jersey Devils.
– Det är verkligen en dröm som går i uppfyllelse, säger Zetterlund till hockeysverige.se.

LÄS ÄVEN: JVM-svenskens säsong spolierades – nu skriver han NHL-kontrakt

Det har gått blott tre dagar sedan bläcket torkade på NHL-kontraktet med New Jersey Devils. När Fabian Zetterlund klottrade ned sin namnteckning på treårsavtalet med den trefaldige Stanley Cup-mästaren förverkligade han samtidigt en livslång pojkdröm.
– Jag har nästan inte fattat det än. Det har pågått fram och tillbaka under säsongen och nu är det klart. Det är sjukt stort, säger 19-åringen till hockeysverige.se.
– Att spela i NHL är något man strävat efter sedan man var liten grabb. Målsättningen har alltid varit att komma dit bort och att sajna sitt första kontrakt är en bra bit på vägen. Det är verkligen en dröm som går i uppfyllelse.

Den Färjestadsfostrade forwarden draftades av Devils i tredjerundan av NHL-draften 2017. Sedan dess har siktet varit inställt på att spela till sig ett kontrakt med klubben, något som nu alltså har blivit verklighet.
– Det är det här man har krigat för – att jobba till sig ett kontrakt. Nu har jag fått det och det är något jag är sjukt stolt över. Nu börjar lite av en ny resa för att etablera sig där borta.

Dialogen med Devils har varit kontinuerlig under hela säsongen.
–– Vi har hörts av rätt mycket. I början av säsongen snackade vi mest om hur läget var och sådär och de kom och tittade på mig ett par gånger innan jag drog på mig skadan. Efter nyår har det varit mer snack om framtiden och vi kom tillsammans överens om att göra knäoperationen så att jag skulle vara redo för spel till nästa säsong, säger Zetterlund.

”NÅGOT SOM VAR TVUNGET ATT GÖRAS”

Den gångna säsongen spolierades till stor del för Fabian Zetterlund. I oktober åkte 19-åringen på en korsbandsskada som såg ut att kosta honom hela hösten, och sin annars givna plats i den svenska JVM-truppen, men smått mirakulöst var forwarden tillbaka i matchspel redan en dryg månad efter skadan.

LÄS ÄVEN: Bekräftad korsbandsskada för tilltänkte JVM-stjärnan


JOBBIG SKADA. Fabian Zetterlund tvingades operera den knäskada han ådrog sig i matchen mot Djurgården i oktober. FOTO: Bildbyrån

I januari stod det dock klart att Zetterlund behövde operera knät för att inte få bestående men. Operationen innebar att 19-åringen missade resterande delen av säsongen.
– När jag fick skadan först var inställningen att komma tillbaka, vilket jag ju också gjorde. Sen insåg jag själv att någon gång kommer jag måste göra något åt knät. Då valde jag att operera under säsongen och det är något jag är tacksam för idag, säger Zetterlund.
– Hade jag gjort det efter säsongen hade skadan kunnat bli värre och då hade rehabtiden blivit ännu längre och även påverkat nästa säsong. Det var jobbigt då, men något som var tvunget att göras i slutändan.

Hur är det med knät idag?
– Det fungerar jättebra. Jag kan göra nästan allting som jag gjorde innan, så det är jätteskönt. Jag kan träna på precis som tidigare, i stort sett.

”VARIT JOBBIGT EMELLANÅT”

Till följd av knäoperationen har vintern och våren varit fylld av rehabträning. Den senaste tiden har Zetterlund kommit igång med fysträningen och när undertecknad pratar med den Färjestadsfostrade forwarden har han precis avslutat ett ispass hemma i Karlstad.
– Det har varit jobbigt emellanåt att sitta på sidan av och kolla på matcherna. Man vill så klart vara med ute på isen. Samtidigt har jag bara försökt vara en glad prick runt laget och pushat på grabbarna så bra jag har kunnat. Det har varit en lärorik vår, det måste jag säga.

Totalt blev det 16 SHL-matcher för Zetterlund under säsongen. På dessa matcher stod 19-åringen för fyra poäng (2+2). Trots att matchandet blev knappt under säsongen känner Zetterlund att han tagit kliv framåt i utvecklingen.
– Jag har kunnat jobba på hårt i gymmet. Jag och Mattias Hell (medicinskt ansvarig i Färjestad) körde på rätt hårt i början av rehaben och det är nog därför jag är där jag är i dag. Jag har kunnat göra på riktigt bra i gymmet och känner mig rätt stark faktiskt, säger 19-åringen med ett skratt.


KÖRT HÅRT. Fabian Zetterlund är ”rätt stark” efter att ha spenderat många timmar i gymmet under vintern och våren. FOTO: Bildbyrån

RÄDS INTE AHL

Nu väntar en sommar full av hård barmarksträning hemma i Karlstad tillsammans med andra NHL-spelare från trakten.
– Jag kommer att köra fysen med Färjestads förre fystränare Anders Holmberg hela sommaren. Sen blir det lite isträning när den kommer tillbaka om en månad ungefär. Då kommer jag fortsätta köra med ”Pelle” (Prestberg). Sen kommer jag köra tillsammans med lite andra spelare som spelar där borta, som Joel (Eriksson Ek), (Jonas) Brodin, Olle (Eriksson Ek), (Adam) Werner, (Oskar) Steen och allt vad de heter. Det ska bli roligt.

I början av juli åker han över till New Jersey för utvecklingscampen och i september väntar det årliga träningslägret. Om 19-åringen inte skulle ta en plats i Devils NHL-trupp direkt räds han inte att spendera tid i farmarligan.
– Om det blir så har jag ingenting emot att spela i AHL. Det är också en bra liga och jag tror det bara skulle vara positivt att få spela där. Det är en bra förberedelse för NHL om inte annat.

Den här artikeln handlar om: