• Publicerat 3 december, 2017
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
Foto: Getty Images & Markus Hedlund

Jesper Bratt har varit höstens stora solskenshistoria i NHL. 19-åringen gick från en ganska misslyckad säsong i Hockeyallsvenskan med AIK till succé i New Jersey Devils. I podcasten Vägen till toppen berättar han för Camilla Enström om mannen som hjälpte honom att spränga barriären: mentale coachen Andy Swärd.
– Första mötet vi hade sa han ”du kommer att spela i NHL i år om du fortsätter att jobba med mig”, berättar Bratt i podcasten.

Vilken höst det har varit för 19-årige Jesper Bratt från Trångsund söder om Stockholm. Mot alla odds tog han raka vägen in i NHL och New Jersey Devils. Enligt egen utsago hade han inte tagit klivet om det inte vore för mötet med mentale coachen Andy Swärd.

Säsongen 2016/17 i AIK hade varit tuff och det var en spelare med stukat självförtroende som klev in i sommarträningen. I podcasten Vägen till toppen, som presenteras av Bauer Hockey och HockeyNews, berättar han för Camilla Enström om hur tufft det var.
– Jag tror att jag fokuserade för mycket på att jag skulle bli den stora spelaren i AIK den säsongen. Många pratade om ”Bratt, ska han bli den nya Malte (Strömwall) eller den nya (Robin) Kovács, sådana saker. Jag trodde alltid att jag skulle bli den spelaren, men gjorde kanske inte jobbet som krävdes, Så det var en ganska tuff säsong för mig, både mentalt och fysiskt.

”JAG HADE DET GANSKA JOBBIGT MED NERVOSITET”

Vändningen kom när han med agenten Joakim Perssons hjälp tog kontakt med mentale coachen Andy Swärd.
– Det är den bästa investeringen jag har gjort i mig själv, att anlita honom och börja jobba med honom. Jag hade aldrig spelat här i NHL utan att ha pratat med honom så mycket som jag har gjort, säger Bratt.

Han förklarar att Swärds metoder fick honom att finna sig själv och våga ta för sig mer.
– Han har hjälpt mig att lära känna mig själv och bli bekväm i allt jag ska göra. När jag spelade i AIK hade jag det ganska jobbigt med nervositet innan matcher. Jag tyckte det var jobbigt och kände mig inte bekväm när jag skulle spela matcher inför publik. Jag vågade inte spela på min bästa prestation, för jag ville inte att folk skulle se mig när jag var som bäst för då skulle jag få ta media och sådana saker, säger Jesper Bratt i Vägen till toppen.
– Att komma i kontakt med honom har hjälpt mig att bevisa för mig själv att jag ska göra allt för att media ska vilja prata med mig, jag ska vara bäst, alla sådana där saker.

”DU KOMMER ATT SPELA I NHL”

Jesper Bratt var skeptisk till en början, men Swärds metoder fick honom snabbt att slappna av och tro på sin potential.
– Första mötet vi hade sa han ”du kommer att spela i NHL i år om du fortsätter att jobba med mig”. Då sa jag ”inte en chans, det där köper jag inte”, för då kom jag från en tuff säsong och det kändes ganska långt borta.
– Men han sa det och fick mig att inse att om jag börjar lära mig mer om det här och studerar det lite mer så kommer det absolut att vara en stor hjälp om jag ska kunna ta det här steget.

Camilla Enströms intervju med Jesper Bratt finns tillgänglig på iTunesAcast och alla andra större podcast-plattformar. Eller här:

 

BUDA PÅ SIGNERAD BAUER-KLUBBA ANVÄND I NHL

Dessutom kan du via Tradera vara med och buda på en signerad Bauer-klubba som Jesper Bratt har spelat med i NHL. Alla intäkter från auktionen kommer att gå oavkortat till Enströms och Bauer Hockeys insamling, vars syfte är att stötta en person eller förening i deras idrottsutövande:
https://www.tradera.com/item/2937/296963941/anvand-och-signerad-klubba-av-new-jersey-devils-succ%C3%A9rookie-jesper-bratt-

Camilla Enström har även dragit i gång ett annat projekt med välgörande ändamål:
”Häng vår ”tillsammans-julkula” i granen och bidra till att föra kampen mot cancer framåt!! Swisha 150 kr (eller mer) till 076-1079107 för att köpa vår julgranskula. Tack vare att HockeyNews.se sponsrat produktionskostnaden så går HELA beloppet (ex frakt) oavkortat till Cancerfonden!! Glöm inte att ange hur många kulor du önskar köpa samt vilken adress kulan ska skickas till i fältet för meddelande när du swishar.”

Tidigare avsnitt av Vägen till toppen:
Henrik Lundqvist
Elias Lindholm
Alexander Wennberg
* Oliver Ekman Larsson