Sök
190314 Brynäs Samuel Solem deppar efter ishockeymatchen i SHL mellan Frölunda och Brynäs 14 mars 2019 i Göteborg. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN / Cop 89 …
SHL

Omtag efter slutspelsmissen: ”Ute på någon slags valkampanj”

Brynäs är en klubb som ständigt omgärdas av höga förväntningar från fansen. Nu har man från ledningens sida stakat ut en långsiktighet – något som fansen verkar ha köpt.
— Är man topp sex så har man gjort det bra, säger Gefle Dagblads och Hockeypuls Daniel Sandström till hockeysverige.se när han får frågan om vad man kan förvänta sig nästa säsong.

Brynäs, som var i final 2017, missade slutspel för första gången sedan 2008 säsongen som var. Vi tog hjälp av Gefle Dagblads och Hockeypuls Daniel Sandström för att få svar på vad vi kan förvänta oss av Brynäs nästa säsong, sett till hur de ligger till just nu.

Dina spontana tankar om Brynäs just nu?
— Det spontana är att intrycken är rätt goda. Man märker att de har en strategi och tydlighet i det de gör. Mål som känns vettigt och man har satt sig ner och tänkt till. Man är öppna och tydliga med att det kommer ta tid, säger journalisten till hockeysverige.se.

UTE EFTER STABILITET

Ledningen i klubben har varit ute och talat om långsiktighet.
— Alla vill ha resultat så fort som möjligt. Men nu är man ute på någon slags valkampanj som det känns. Att få fansen att förstå att ”förvänta er inga stordåd nu, men snart och det är viktigt att vi över tid säkerställer att Brynäs lever vidare och vara med i toppen”.
— De spelade final för två år sedan, det glömmer man bort. Men det är den här stabiliteten man vill ha.

Har fansen köpt det här snacket om långsiktighet?
— Ja, jag tycker faktiskt det och det har nog att göra med att folk är så dedikerade till Brynäs så ”Jaja, vi köper det här, bara det blir bra”.

Daniel Sandström menar på att Gävle-laget kanske inte kommer bli ett lag för den absoluta toppen redan nästa säsong. Men bättre än förra lär det bli.
— Man måste ju alltid titta vad de andra lagen gör men om man säger så här: Man måste alltid förvänta sig slutspel av Brynäs och det tycker jag man kan göra nu också, för de var ju oerhört besvikna över den sportsliga insatsen i stort den här säsongen. Sen har det alltid sina förklaringar.
— Titta hur det var 2017, det är så lite som skiljer. Går du in i ett slutspel och du känner att du har ett fräscht och bra lag, du har en bra målvakt, du börjar vinna de rätta matcherna…du kanske får möta ett lag i kvartsfinal som du känner att du är mycket bättre än. Då får man självförtroende och då kan man gå en bit och helst plötsligt är man i final ändå.
— Men så långt tror jag inte att man ska förvänta sig, men slutspel och det skulle vara kul om de ändå kunde nå till en semifinal. Är man topp sex så har man gjort det bra, så kan vi väl summera det hela.

”INGEN FRAMTIDSGUBBE”

Daniel Sandström fortsätter med att gå igenom truppen.
— Man har tappat två av sina och seriens bästa backar i (Simon) Bertilsson och (Ryan) Gunderson och det är klart att det…det är ju större tapp än vad man vill säga själva förstås.
— De har tagit in Jonathan Sigalet, han är en jättebra spelare. De måste ta in en sån som har rutinen och det är bra att han har spelat länge i Sverige.
— Han är 33, och det är ingen ålder för en hockeyspelare. Men det är ingen framtidsgubbe så. Men det är en jättebra ersättare för Gunderson. Sen tror man enormt mycket på Victor Söderström.

Framåt har man tappat Joel Kellman och alldeles nyligen skrev Jesper Boqvist på för New Jersey Devils i NHL.
— Sen vet man inte om han (Boqvist) kommer hem. Kanske, det får vi se. Men då kommer vi vara bort i oktober. En spelare gör ju inget lag, men Boqvist, med de kvaliteter han besitter, det kan bli kännbart om man inte får in en fullgod ersättare.

Vad kommer Anton Rödin betyda?
— Även om han är född i Stockholm så är han ju uppväxt i Gävle. Han är ju Brynäs i själen och har spelat så mycket. Han har samlat på sig rutin genom åren. Sen ska man ju veta att han inte spelat så våldsamt mycket de senaste åren. Han har haft skador.
— Men han var ju självklar att plocka in när chansen dök upp och han kommer betyda jättemycket.
— Jag hoppas, framförallt för hans skull, att han får vara fräsch och kunna spela den hockey som han kan, vara så bra som han var innan han skadade sig. Alltså sista året han var här. Kan han komma tillbaka till den nivån så är han en toppvärvning i SHL.

”UPP TILL BEVIS”

Sandström fortsätter med att gå igenom målvaktssidan.
Samuel Ersson har spelat en SHL-match och stått ett år som a-lagsmålvakt i Västerås, han var ju jättebra. Man har ju förstått att han var otroligt omtyckt och otroligt bra. Han kommer naturligtvis vara med att utmana Jocke.

Joacim Eriksson missade stora delar av fjolårssäsongen på grund av skada.
— Han hade ju försäsong fram till november egentligen. Det är intressant, för han var ju otroligt bra när han gjorde comeback, han var ju chockad själv. Då gick han nog mycket på inspiration och så. Sen kom det en reaktion, så som det gör, efter några veckor.
— Det är också lite upp till bevis för Jocke, att visa att han är en bra målvakt, för nu har han alla förutsättningar och är fräsch efter skadan. Det han spelade förra året, det var ju liksom som en uppbyggnad inför den här säsongen känns det som.
— Ersson kommer in och kommer konkurrera hårt med honom.

Daniel Sandström berättar också att han upplever att Brynäs har ett jämnt lag på papperet hittills inför nästa säsong.
— De har tappat några av de bästa och fått in ungefär jämnbördigt, beroende lite på vad som händer med de två sista platserna. Man har en väldigt bred trupp, och man har ganska många arbetande hockeyspelare, mycket tredjekedja, fjärdekedja. Men man kanske inte har så många matchvinnartyper. Man har fått in Rödin. Den där nya Jaedon Descheneau vet man ju ingenting om egentligen. Han kan ju vara en succé, han jämförs ju med Kevin Clark.

Hockeysverige har påbörjat en rundringning till lokala journalister som känner SHL-lagen på respektive ort väl. Här nedan kan du läsa de fem tidigare delarna i serien.

Linköping: ”Vill man inte vara med på tåget är det bättre att man hoppar av”

Växjö: ”Myten om Rahimi är ganska överdriven”

Malmö: ”Tror han har minst 35 poäng i sig”

HV71: Tror på ett uppsving för JVM-forwarden

Örebro: Hittar ljusglimtar mitt i spelarflykts-eländet

Skellefteå: ”Jag tror att han kan bli en jättesuccé”

Den här artikeln handlar om: