Sök
Nyheter
Sveriges bästa 96:or – Spring edition

Dags att avhandla 96-kullen. För en del av kullen har det blivit en hel del matcher den här säsongen – Skellefteå Axel Holmström har t.ex. spelar över 85 matcher den här säsongen.

Det var som kul att se med 96-kullen den här säsongen var alla spelare som tog ett stort kliv i sin utveckling. Det är alltid kul att se att hårt jobb lönar sig och om du är du villig att lägga ner tiden under sommaren och under säsongen på att fysa rätt, äta rätt och vila när du kan så kommer du få utdelning.

Som jag berättat tidigare är 96-kullen väldigt bred och det tycker jag har visat under våren då ett par nya ansikten letat sig in på listan. Det kommer bli en intressant kamp kommande säsong om vilka som ska med till Finland och JVM.

En av de stora frågorna med vårens 96-lista var om jag skulle ta med William Nylander eller inte. Han spelade visserligen JVM och hann med ett par matcher i Modo innan drog över till Kanada och AHL. Som jag sagt tidigare tar jag inte med spelare som jag inte har sett spela vilket inkluderar spelarare ”over there”. Med tanke på att Nylander drog drygt två veckor in på det nya året har jag valt att räkna bort honom.

Här är i alla fall vårens 96-lista!

20. Daniel Håkansson, F, Linköping (Ny)
19. Pierre Engvall, F, Frölunda (15)
18. Carl Ericsson, F, Leksand (Ny)
17. Ludvig Elevenes, F, Rögle (Ny)
16. Linus Sandin, F, Modo (Ny)
15. Anton Karlsson, F, Frölunda (Ny)
14. Olle Alsing, B, Almtuna (Ny)
13. Daniel Bernhardt, F, Djurgården (20)
12. Adam Ollas Mattsson, B, Djurgården (10)
11. Petter Hansson, B, Linköping (15)

10. Christoffer Ehn, F, Frölunda (Ny)
Kommentar: Efter en tung höst med 13 poäng på 23 matcher vände det under våren då Ehn gjorde 23 poäng på 17 matcher. Avslutade säsongen med att spela SHL-slutspel för Frölunda vilket han gjorde bra. Har offensiva kvalitéer men det är framför allt med sina defensiva kvalitéer som han briljerar. Ligger ofta rätt i banan genom bra skridskoåkning och spelförståelse. J20:s bäste tekare. 

9. Lukas Vejdemo, F, Djurgården (Ny)
Kommentar: Vejdemo har en fantastiskt säsong bakom sig och han har i mina ögon var J20:s klart bästa spelare. Förvånande över att han inte fått fler chanser i Djurgårdens a-lag, speciellt med tanke på hur dåligt de gick under våren. Otroligt kraftfull i sin skridskoåkning samtidigt han har väldigt bra händer. Behöver utveckla sitt fysiska spel, framför allt med tanke på hans storlek. Övertygad om att han blir draftad i sommar.

8. Gustav Forsling, B, Linköping (2)
Kommentar: Hade det inte varit för att Forsling blivit skadad relativt tidigt in på vårsäsongen hade han med stor sannolikhet legat högre upp. Visade vilka egenskaper han har under JVM, speciellt sin kanon till skott. Hade en dipp precis efter JVM och innan skadan vilket inte är helt oväntat med tanke på den enorma speltiden han haft under hösten och vintern. Blir en offensiv kugge i LHC nu när Magnus Johansson slutat.

7. Andreas Englund, B, Djurgården (5)
Kommentar: Inledde vårsäsongen knackigt efter hemkomsten från JVM och speltiden krympte. Lyckades dock återfå en del av formen i slutet av SHL och kom sedan ner och var en stor anledning till att Djurgården kunde vinna J20-guld. Styrkan ligger i defensiven med storleken och räckvidden. Kan bli ännu mer fysisk i sitt spel och satsa mer offensivt än vad han gör för tillfället.

6. Marcus Pettersson, B, Skellefteå/Vita Hästen (12)
Kommentar: Fick ont om speltid i Skellefteå a-lag och spelade oinspirerat i J20 under hösten och vintern. Utlåning till Vita Hästen blev dock en succé efter fyra poäng på 10 matcher i grundserien och sedan ytterligare tre på nio matcher i kvalspelet. En stortalang som behöver fler kilon på kroppen men som har alla andra egenskaper för att lyckas.

5. Adrian Kempe, F, Modo (3)
Kommentar: Precis som hela Modo hade Kempe en tuff vår. Efter hemkomsten från JVM lyckades han bara skrapa ihop två poäng på 20 matcher, trots en hel del istid. Dock klev han fram när det gällde som mest i, dvs kvalserien, vilket räddar honom från ytterligare tapp. Visade framför allt under JVM vilken spets han har med sin skridskoåkning och skott. Den här säsongen var troligtvis det sista vi ser av Kempe i Sverige och SHL på ett tag.

4. Robin Kovacs, F, AIK (9)
Kommentar: Kovacs får väl ses som 96-kullens stora genombrottsman den här säsongen. Följde upp en lysande höst med en stark vår där han var med och rädda kvar AIK i hockeyallsvenskan. Vindsnabb på rören och har en näsa för mål med ett snabbt och oförutsägbart skott. Har lite av ett humör vilket kan ställa till det ibland även om han blivit bättre på att kontrollera det.

3. Oskar Lindblom, F, Brynäs (8)
Kommentar: Har haft en väldigt fin säsong i allmänhet och en väldigt bra vår och har vuxit ut till en ledande spelare för Brynäs. Poängproducerande forward med bra skott och otroligt funktionell teknik. Behöver fortfarande förbättra sin skridskoåkning även om han har tagit stora steg i år. Fick väldigt goda vitsord under Philadelphias camp förra året så frågan är hur länge Brynäs får behålla honom.

2. Sebastian Aho, B, Skellefteå (6)
Kommentar: Spelade återigen i från start i ett SM-slutspel och gjorde det återigen med bravur. Aho kom tillbaka från ett JVM som gav både positiva och negativa svar men har inte visat någon tendens att tappa i form under våren. Precis som egentligen alla backar från Skellefteå är Aho väldigt spelskicklig och bra med puck. Har mycket kreativitet i sitt spel men spelar ibland med lite väl små marginaler. Skulle han gå odraftad i år igen omyndigförklarar jag alla scouter.

1. Axel Holmström, F, Skellefteå (4)
Kommentar: Det här var nog ingen större överraskning. Holmströms har upplevt en fantastiskt säsong där hans uppvisning i SM-slutspelet blev kronan på verket. Lyckades till skillnad från många JVM-spelare att undvika dippen efter turneringen. Påminner otroligt mycket om Henrik Zetterberg med sin speluppfattning och teknik. Har brister i sin skridskoåkning men det är egentligen också det enda. Kontrakt med Detroit är att vänta men samtidigt behöver de inte stressa för att få över honom efter Holmström kommer vara ledande spelare i Skellefteå kommande säsong.

 

Målvakter:
3.
 Hugo Fagerblom, Frölunda (Ny)
Kommentar: Det fanns målvakter som hade en bättre vårsäsong än Fagerblom men ingen av dem som hade ett lika bra slutspel. Klev visserligen in sent i slutspelet men var nära att spela hem ett J20-guld till Frölunda. Gigantisk med sina 199 cm och täcker på så sätt stora delar av målet. Trots det relativt snabb samtidigt som han bidrar med ett välkommet lugn.

2. Robin Jensen, Djurgården (Ny)
Kommentar: Har fått stå i skuggan av lagkamraten och JVM-målvakten Linus Söderström under sin tid i Djurgården. Men när Linus blev skadad klev Robin och ledde Djurgården hela vägen till J20-guld. Spelar tillsynes helt utan nerver. Behöver dock bli jämnare då han kan vara lite uppochner från match till match. Otroligt kul genombrott.

1. Erik Källgren, Linköping (2)
Kommentar: Källgren har länge varit med på topp tre bland målvakter i 96-kullen och den här våren är inget undantag. J20:s bästa målvakt och blev också rättmätigt utnämnd till årets målvakt av förbundet. Hans positionssäkerhet, snabba förflyttningarna och storlek gör honom till en nästintill komplett målvakt.

 

Spring edition:
Sveriges bästa 99:or – Spring edition
Sveriges bästa 98:or – Spring edition
Sveriges bästa 97:or – Spring edition

Höstens listor:
Sveriges bästa 99:or – Hösten 2014
Sveriges bästa 98:or – Hösten 2014
Sveriges bästa 97:or – Hösten 2014
Sveriges bästa 96:or – Hösten 2014
Sveriges bästa 95:or – Hösten 2014

Den här artikeln handlar om: