Sök
Nyheter
Sveriges bästa 95:or – Spring edition

Så var det dags för den sista listan med spelare födda 95 i och med att de nu upphör att vara juniorer och istället övergår till att bli seniorer. Ett stort steg att ta då de på allvar konkurrerar med spelare betydligt äldre, starkare och mer rutinerade spelare.

För en del av dem kommer det bli ett brutalt uppvaknande. Svensk juniorhockey är på många sätt en skyddad verkstad där det visserligen sätts krav men inte på samma sätt som det görs i seniorhockeyn.
Inte helt oväntat består stora delar av listan av spelare som på ett eller annat sätt visat upp sig inom eller kontinuerligt spelar seniorhockey. Däremot är det ett par spelarna på listan som definitivt har chans att etablera sig i antingen SHL eller mest tänkbart Hockeyallsvenskan till nästa säsong.

Precis som tidigare så utgår rankingen ifrån hur spelarna presterat under våren och den baseras på hur jag själv ser på hockey och vad jag själv värderar som goda egenskaper hos en ishockeyspelare. Samtidigt kan en kombination av egenskaper fungera i bättre för en spelare och sämre för någon annan – därför rankas spelare med tillsynes samma egenskaper på olika sätt.

Som jag också nämnt tidigare listor ingår inte spelare som numera spelar ”over there”. Har jag inte sett en spelare under hösten kommer han inte vara med på någon lista. Därför är spelare som André Burakovsky, Robert Hägg eller Jacob De La Rose inte med på listan.

Men passa på och njut och ordentligt för är alltså den sista listan med 95-kullen!

20. Gustav Backström, B, Örebro (Ny)
19. Elias Edström, F, Skellefteå (16)
18. Oskar Söderberg, F, Modo (Ny)
17. Anton Blomberg, F, Linköping (Ny)
16. Jacob Ericsson, F, Djurgården (Ny)
15. Rasmus Fyrpihl, F, Örebro/Vita Hästen (17)
14. David Westlund, B, Brynäs (18)
13. Tobias Liljedahl, F, Vita Hästen (15)
12. Andreas Borgman, B, Timrå (10)
11. Jacob Andersson, B, Skellefteå (19)

10. Victor Olofsson, F, Modo (3)
Kommentar: Hade ett tufft JVM där han inte fick den speltid som han själva och många andra trott efter höstens succé. Fick även se sin speltid sjunka när han kom tillbaka till SHL. Fick dock avsluta säsongen positivt efter en utlåning till Timrå och ett starkt J20-slutspel. Har en väldigt bra och rappt skott som sin största tillgång samtidigt som har en bra fart på rören.

9. Victor Öhman, F, Modo/Oskarshamn (13)
Kommentar: Öhman hade tuff höst och vinter i Modo där han inte fick se särskilt mycket speltid. Lånades ut till Oskarshamn där den lille centern fick visa prov på sina färdigheter. Fem poäng på åtta matcher var tillräckligt för att Oskarshamn skulle vara sugna igen och kontrakt skrev nyligen. Smart, spelskicklig och positionsstark som kan bli en utropstecken i Allsvenskan nästa år.

8. Niklas Hansson, B, Rögle (4)
Kommentar: Klart att han lämnar Rögle för HV71 till nästa säsong. Har pendlat under hela säsongen och så också under våren. Har stor potential med sitt spelsinne och skott. 21 poäng under Hockeyallsvenskan grundserie är väldigt bra och kanske var förväntningarna på honom för högt ställda inför säsongen.

7. Robin Norell, B, Djurgården (5)
Kommentar: Kanske är det på grund av mina egna förväntningar som Norell inte är högre upp. Har utvecklats bra under säsongen även om jag trodde att han skulle ta ett större kliv – kanske var steget till SHL större än väntat. Har potentialen att bli en ledande back för Djurgården med kraftfull åkning och bra förstapass. Tenderar dock att försvinna ur matcher och behöver vara mer aktiv och spela med den pondus som jag sett honom spela med tidigare.

6. Adam Brodecki, F, Brynäs (2)
Kommentar: Hade likt många andra JVM-spelare en tuff period efter JVM och kom inte upp i den standard som han hade för turneringen. Trots det en godkänd vår där han visat att han klarar av SHL-spel och att han få en mer framträdande roll i Brynäs kommande säsong med mer speltid. Härlig klubbteknik, bra skott och kreativ. Behöver ett par kilo till på kroppen vilket en sommarträning löser.

5. Wilhelm Westlund, B, Djurgården/Vita Hästen (11)
Kommentar: Lämnade Färjestad för Djurgården/Vita Hästen och ser man till säsongen var det precis vad han behövde. Har imponerat i ett Vita Hästen som överraskande tog till kvalspel. Klev sedan ner till Djurgården J20 där han spelade en avgörande roll i lagets J20-guld. Fantastiskt skridskoåkning och har blivit tuffare i allt han gör. Har stor potential.

4. Lucas Wallmark, F, Luleå (1)
Kommentar: Det vill inte riktigt lossna för Sveriges äldsta junior. Visserligen är fem poäng på sju matcher i slutspelet väldigt bra men dessförinnan hade han problem att få att de lossna offensivt, trots en offensiv roll i laget. På sin absoluta topp är han en otrolig sevärdhet men har samtidigt alldeles för djupa dalar och behöver bli mer jämn med en bättre lägstanivå.

3. Lawrence Pilut, B, HV71 (9)
Kommentar: ”Piloten” hade en stark höst och har lyckats bygga vidare på den fina formen. Pendlade visserligen mellan noll minuter till 21 minuters speltid i slutfasen av grundserien men har vuxit enormt och bör få en mer ledande roll nästa säsong. Otroligt spelskicklig som gör att han snabbt kan spela sig ur försvarszon samtidigt som han kan vara en tillgång i powerplay.

2. Anton Blidh, F, Frölunda (10)
Kommentar: Har en undanskymd roll i Frölundas 3:e och 4:e-kedja där han uppgift är att var extremt jobbig och fysisk, men det är roll han gör med bravur. Med sina 15 tacklingar är han bäst av alla juniorer i SHL-slutspelet. Han är även bäst med nio blockerade skott. Otroligt nyttig genom att han öppnar upp för andra spelare som har mer kreativa roller. Säger som jag sagt tidigare. Kan han börja göra lite fler poäng är han kaptensmaterial för Göteborgslaget.

1. Carl Dahlström, B, Linköping (7)
Kommentar: Trodde i höstas på en stark vår var att vänta av den storväxte Linköpingsbacken och mycket riktigt.  Dahlström har sett en finfin utveckling samtidigt spelminuterna ökat från drygt 14 minuter i grundserien till 16,30 i slutspelet. Någon poängmaskin är han inte och kommer aldrig att bli men det defensiva jobbet blir bara bättre och bättre genom en stark positionsspel och bra spelförståelse.

 

Målvakter
3. Fredrik Bergvik, Frölunda (3)
Kommentar: Bergvik har upplevt en svängig säsong mycket på grund av stora förväntningar. Efter Frölundas tränarbyte i januari fick han dock en nytändning med sju vinter på åtta matcher. Fick se sig omsprungen i av kollegan Hugo Fagerblom när det vankades slutspel men formen i fortsättningsserien vad god nog för att säkra en plats på topp tre.

2. Adam Ohre, Timrå (Ny)
Kommentar: Klev in och agerade vägg när det svängde som mest i Timrå i samband med konkurshotet. Spelade otroligt bra och avslutade J20 Fortsättningsserie med tio vinster på tretton matcher och 92,47 i räddningsprocent. Slutspelet blev dock en miss i protokollet och en anledningen till att det inte blir en högre placering.

1. William Silverfeldt Öhman, Rögle (Ny)
Kommentar: Förutom en en stark vår har Silverfeldt haft en överlag stark säsong. Var en stor anledning till att Rögle överraskande lyckades ta sig till semifinal i J20-slutspelet genom att bland annat slå ut Malmö och Skellefteå. Är storleksmässigt som ett mindre hus och svårforcerad. Kan bli mer explosiv.

 

Spring edition:
Sveriges bästa 99:or – Spring edition
Sveriges bästa 98:or – Spring edition
Sveriges bästa 97:or – Spring edition
Sveriges bästa 96:or – Spring edition

Höstens listor:
Sveriges bästa 99:or – Hösten 2014
Sveriges bästa 98:or – Hösten 2014
Sveriges bästa 97:or – Hösten 2014
Sveriges bästa 96:or – Hösten 2014
Sveriges bästa 95:or – Hösten 2014

Den här artikeln handlar om: